به کالیز خوش آمدید.لطفا برای خرید محصولات کالیز دست نگه دارید. سایت در حال به روز رسانی است.
برداشت چای از مزارع شمال ایران

انواع چای طبیعی ایرانی

در کشور ما از اسامی و اصطلاحات مشهور و ویژه ای برای معرفی انواع چای طبیعی ایرانی استفاده می‌شود. معمولا کارخانه‌های چایی سازی شمال ، بسته به نوع محصول و همچنین برای خاص نشان دادن محصولات خود و در ذهن ماندن، از برخی اسامی خاص استفاده می‌کنند.

در ادامه به معرفی انواع چای طبیعی ایرانی می‌پردازیم.

چای سرگل ایرانی

چای سرگل شمال

چای سرگل مرغوب‌ترین نوع چای، در بین انواع چای طبیعی شمال است و قیمت آن‌هم بیشتر از سایر انواع چای‌ها است.

برای تولید چای سرگل، از برگ‌های جوان بالادست بوته چای استفاده می‌گردد به همین دلیل است مقدار ساقه چای یا همان قلم، در چای سرگل بسیار محدود و ناچیز است. ازآنجا که بیشترین مواد معدنی و طبیعی در بخش برگ‌های بالایی چای قرار دارد، می‌توان گفت که چای سرگل غنی‌ترین نوع چای در بین انواع چای ایرانی است.

عطر و طعم چای سرگل بیشتر از سایر چای‌هاست و همچنین رنگ تیره‌تری نیز دارد. همچنین مقدار کافئین طبیعی موجود در چای سرگل بیش از قسمت‌های دیگر گیاه چای است.

بهتر است پیش از خواب از نوشیدن هر نوع چای، علی‌الخصوص چای سرگل خودداری نمایید زیرا موجب اختلال در خواب و یا بیخوابی می‌گردد. البته چای سرگل نیز درجه‌بندی‌های کیفی متنوعی دارد اما نوع بهاره آن مخصوصا چین اول بهاره غنی‌ترین و مرغوب‌ترین چای سرگل در دنیا هست.

چای ممتاز شمال

چای ممتاز از لحاظ درجه کیفی، پایین‌تر از چای سرگل قرار میگیرد. این چای حاوی برگ‌های بخش های بالایی و برگ‌های پایینی بوته چای است (برگ اول و دوم) و همچنین مقدار کمی قلم نیز در این چای دیده می‌شود. طعم چای ممتاز کمی ملایم‌تر از چای سرگل است. همچنین قیمت آن نیز کمی ارزان تر از چای سرگل است.

چای ایرانی

چای قلم شمال

برای تولید چای قلم، در هنگام چیدن برگ‌های چای ، ساقه‌ها را نیز با آن‌ها می‌چینند و سپس به همان روش فرآوری می‌کنند. درواقع برای تولید چای قلم از برگ‌های اول و دوم و سوم و ساقه مابین آن‌ها استفاده می‌شود. معمولا به چای قلمی که از برگ‌های نخست و دوم چای تولیدشده باشد، قلم ممتاز می‌گویند.

همچنین در فرایند تولید این چای، در مرحله سورتینگ، از صافی نمره ۴ و ۶ استفاده گردد ، به همین خاطر است که نوع ممتاز و درجه‌یک چای قلم مقداری ریزتر از نمونه‌های دیگر آن است. دلیل نام‌گذاری چای قلم به این نام، وجود ساقه‌های چای در محصول نهایی است.

رنگ چای قلم دم کرده قرمز شفاف و روشن است، اما عطر آن کمتر استشمام می‌شود. مقدار کافئین موجود در چای قلم معمولا کمتر از چای ممتاز و سرگل هست.

نکته : وجود ساقه در چای ایرانی ، باعث می‌شود که چای، رنگ و طعم و عطر ملایم‌تری به خود بگیرد . به همین دلیل معمولا مقدار کمی از قلم موجود در چای ممتاز و حتی سرگل را غربال نمی‌کنند تا طعم و رنگ چای، کمی ملایم‌تر شود. خیلی از مردم ترجیح می‌دهند، چایی را که می‌نوشند طعم و رنگ ملایم‌تری داشته باشد.

در میان انواع چای ایرانی ، در میان اهل فن چای قلم از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

چای-قلم-شمال

چای شکسته شمال

برای تولید این محصول، برگ‌های درشت چای را خرد و ریز می‌کنند و به قطعات کوچک تری تبدیل می‌کنند. برگ‌های مورداستفاده در خط تولید چای شکسته، معمولا جوانه‌ها و برگ اول و دوم و سوم است. این چای نیز همچون چای قلم، برحسب کیفیت، درجه‌بندی‌های خاص خودش را دارد.

برای تولید نوع مرغوب و ممتاز آن، در مرحله سورتینگ از صافی شماره ۱۴ استفاده می‌شود.

این نوع چای همیشه بیشترین سهم را از تولیدات هر کارخانه‌ی چایی را دارا می‌باشد.

چای شکسته از چای قلم ریزتر و از چای باروتی کمی درشت‌تر است. چای شکسته نیز در تمام فصل ها برداشت می‌شود، اما چین بهاره آن بسیار خوش عطر و مرغوب‌تر است.

چای باروتی ایرانی

چای باروتی (کله مورچه‌ای) شمال

چای باروتی یا کله مورچه‌ای نوعی دیگر از چای است که از نظر ظاهری همانند باروت است و از چای شکسته نیز کمی ریزتر می‌باشد. این نوع چای به‌وسیله روش CTC تولید و فرآوری می‌شود.

از ویژگی‌های مهم چای باروتی، تغییر رنگ سریع آن در آب جوش است. همین امر مسئله شده است که بسیاری از افراد سودجو به سادگی بتوانند چای باروتی تقلبی و اسانس دار تولید کنند زیرا تشخیص نوع تقلبی و اصلی این چای بسیار دشوار می‌باشد.

چای باروتی تقلبی را اغلب از برگ‌های کهنه و بی‌کیفیت چای تهیه می‌کنند و به آن اسانس و رنگ می‌زنند تا همچون چای باروتی مرغوب در آب، به سرعت تغییر رنگ بدهد. بنابراین اگر می‌خواهید چای باروتی بخرید، بهتر است که سراغ افراد معتمد یا برندهای معروف بروید و از آن‌ها چای خریداری کنید.

چای ایرانی

خاک چای شمال

معمولا به ریزترین قطعات چای خشک بدست آمده در روش ارتدوکس و سی تی سی که جهت مصارف چای کیسه‌ای کاربرد دارد و عطر و طعم و سرعت دم کشیدن آن به ترکیبات موجود با آن بستگی دارد.

خاک چای ارتدوکس و سی تی سی، خود به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شوند که در ایران زیاد معمول نیستند. اما در کشور ما خاک چای را در دو دسته خاک درجه‌ یک و خاک درجه‌ دو طبقه‌بندی می‌کنند.

خاک چای مرغوب و درجه ‌یک از برگ‌های لطیف‌تر و جوان‌تر چای حاصل می‌شود و رنگ آن مشکی است. خاک چای درجه ‌دو نیز از برگ‌های بی‌کیفیت‌تر و نامرغوب‌تر تهیه می‌شود و اصولا رنگ مشکی مایل به خاکستری دارد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    منو